Projekt

DeLegatOnline (FLEP-HUN)

Prozopográfiai adattár

A DeLegatOnline (FLEP-HUN) adatbázis a 11-13. században Magyarországon tevékenykedő pápai megbízottak prozopográfiai adattára, amely – az információkat események láncolataként kezelve – tartalmazza életrajzi adataikat, valamint a tanulmányaikra, egyházi pályafutásukra és pápai megbízásaikra vonatkozó információkat. Az online felület nyújtotta lehetőségeknek megfelelően ezek adatlap és tanulmány formájában is elérhetők a honlapon.

Bár az adatbázis Magyarország központú, mégis, minden érintett pápai megbízott teljes élettörténete, máshol teljesített pápai megbízásaik is szerepelnek benne. Az adatbázis kialakításánál igyekeztünk mind a szűkebb szakmai, mint a szélesebb érdeklődő közönség felhasználási szempontjait érvényre juttatni, így az adatbázis – reményeink szerint – nem csak egy „száraz“ adathalmaz, hanem multidiszciplináris és -funkcionális bemutatása a megbízatást adó katolikus egyházfőnek és az őt, valamint az Egyházat képviselő személyeknek.

Nemzetközi tanácsadó testület
Prof. Dr. Klaus Herbers
Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
Lehrstuhl für Mittelalterliche Geschichte und Historische Hilfswissenschaften
Tel.: 09131 / 85 222356
Fax.: 09131 / 85 25891
 Email küldése
Dr. Przemysław Nowak
Taduesz Manteuffel Institute of History of the Polish Academy of Sciences
Rynek Starego Miasta 29/31
00-272 Warszawa
Dr. Fabrice Delivré, Pascal Montaubin
Laboratoire de Medivistique Occidentale de Paris (LAMOP)
Université Paris 1 (Panthéon-Sorbonne)
17 rue de la Sorbonne 75005 Paris

Rólunk

dr. habil. Kiss Gergely Bálint

Kiss Gergely

Kiss Gergely (1971) történelem-francia szakon szerzett egyetemi oklevelet 1995-ben a Janus Pannonius (ma Pécsi) Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. A József Attila (ma Szegedi) Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar PhD Program Medievisztika Alprogramjának keretében végezte doktori tanulmányait 1995 és 1998 között, ahol 2003-ban védte meg disszertációját. 1997 óta megszakítás nélkül dolgozik a Janus Pannonius, majd Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékén, jelenleg docensként. Több magyar és nemzetközi kutatócsoport tagja. Vezető kutatója a „Pápai megbízottak a 11-13. századi Magyarországon – online adattár - Papal delegates in Hungary in the XIth-XIIIth centuries – online database (OTKA NN 109690)” projektnek.

dr. Barabás Gábor

Barabás Gábor

Barabás Gábor (1983) magyar-történelem szakon szerzett egyetemi oklevelet 2008-ban a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. Doktori tanulmányait a németországi Erlangeni Egyetem (Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg) Középkortörténeti Tanszékén, illetve a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Interdiszciplináris Doktori Iskola Középkori és Koraújkori Doktori Program keretében végezte 2009 és 2012 között. Disszertációját 2013-ban védte meg. Jelenleg a „Pápai megbízottak a 11-13. századi Magyarországon – online adattár - Papal delegates in Hungary in the XIth-XIIIth centuries – online database (OTKA NN 109690)” projekt keretében tudományos munkatárs a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékén.

Báling Péter

Báling Péter

Báling Péter (1977) történelem szakon szerzett egyetemi oklevelet 2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán. Doktori tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola Középkori és Koraújkori Doktori Program hallgatójaként folytatja. Jelenleg a „Pápai megbízottak a 11-13. századi Magyarországon – online adattár - Papal delegates in Hungary in the XIth-XIIIth centuries – online database (OTKA NN 109690)” projekt keretében informatikai fejlesztő és szakmai konzultáns a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékén.

Kapcsolat

Pécsi Egyetem BTK Történettudományi Intézet, 7624 Pécs Rókus utca 2.